1957 – Nikon SP: această cameră foto oferea primul vizor universal pentru aparatele rangefinder cu marcaje între 28-135mm. Până la acest model, vizoarele nu ofereau indicaţii despre zona încadrată în cazul tuturor obiectivelor compatibile cu camera foto, astfel că, de multe ori, încadrarea se făcea aproximativ.
1959 – Nikon F: este primul sistem SLR complet, fiind dotat cu primul vizor din lume ce oferea o acoperire de 100% a cadrului şi care avea un diametru mare al monturii. Această cameră foto a revoluţionat fotografia, fiind considerată primul SLR modern.
1967 – Nikon F Photomic TN: această cameră foto era dotată cu primul sistem de măsurare central-evaluativ, mod de măsurare folosit şi astăzi de aparatele profesioniste DSLR.
1967 – Nikkor Auto 24mm f/2.8: obiectivul lansat de Nikon a fost primul dotat cu un sistem CRC (Close Range Correction), ce permitea focalizarea pe subiecţi aflaţi la distanţe mici de aparatul foto şi permitea obţinerea unor imagini de calitate mai înaltă. Nikon foloseşte şi astăzi la obiectivele sale acest sistem extrem de apreciat de fotografii din întreaga lume.
1973 – Nikkor 300mm f/2.8: acesta a fost primul obiectiv din istorie ce folosea sticlă ED (Extra-low Dispersion). Această sticlă cu dispersie scăzută a devenit celebră cu timpul, deoarece performanţele optice obţinute cu ajutorul său erau net superioare celor obţinute cu florit, materialul folosit de ceilalţi producători de obiective. Pe lângă performanţă, sticla ED avea şi avantajul rezistenţei sporite în comparaţie cu floritul. Sticla ED este una din numeroasele inovaţii ce au făcut ca Nikkor să capete renumele de cel mai performant sistem optic folosit în fotografia profesională.
1975 – Zoom-Nikkor 28-45mm f/4.5: la doar doi ani după primul obiectiv cu sticlă ED, Nikon a stabilit o nouă premieră mondială prin lansarea primului obiectiv zoom grandangular.
1980 – Nikon F3: această cameră foto era dotată cu primul sistem de măsurare TTL integrat în corpul aparatului. Până la această inovaţie Nikon, sistemele de măsurare erau încorporate în vizor. La Nikon, vizoarele erau interschimbabile, astfel că în funcţie de vizorul ataşat fotograful putea beneficia sau nu de un sistem de măsurare şi de programe automate de fotografiere precum prioritatea de diafragmă.
1983 – Nikon FA: primul sistem de măsurare matricială. În zilele noastre, acesta este unul dintre cele mai folosite moduri de măsurare, mai ales în cazul fotografiei de acţiune.
1986 – Nikkor 50mm f/1.8S: primul obiectiv din istorie dotat cu propriul CPU, care punea la dispoziţia camerei foto date suplimentare.
1988 – Nikon F-801: primul aparat cu o viteză de declanşare de 1/8000s.
1989 – Nikon TW20QD: prima cameră din lume cu sistem de reducere a efectului de ochi roşii.
1992 – Nikonos V: primul aparat SLR subacvatic. Această cameră foto a încheiat seria de succes a aparatelor subacvatice Nikonos, ce au debutat în anii ’60 graţie unei colaborări cu faimosul naturalist francez Jacques-Yves Cousteau.
1994 – Nikon Zoom 700 VR QD: primul aparat foto din lume dotat cu un sistem de reducere a vibraţiilor.
1999 – Nikon D1: Primul DSLR modern realizat de un singur producător. Până la apariţia acestei camere foto au existat o serie de modele DSLR compuse dintr-un SLR obişnuit şi un spate digital. Nikon a realizat mai multe modele de acest tip în colaborare cu Kodak înainte de lansarea Nikon D1.
2005 – COOLPIX P1: primul aparat foto cu wi-fi incorporat.
2005 – COOLPIX 7900: prima cameră foto din lume dotată cu un sistem de detecţie a feţei (face-priority).
2008 – Nikon D90: primul aparat DSLR cu mod dedicat de filmare.
2009 – COOLPIX S1000pj: primul aparat foto dotat cu proiector integrat.
Puteţi afla mai multe informaţii despre Nikon de pe site-ul comunităţii nikoniştilor, www.nikonisti.ro